Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Το Σαράι του Πασά - Χαλέπα

Το Σαράι του Πασά είναι ένα από τα επιβλητικότερα μνημεία-αξιοθέατα που συναντάμε στην πόλη των  Χανίων.
Σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, το κτίσμα βρίσκεται στη συνοικία της Χαλέπας, μέσα στο στενάκι της οδού Ηρακλή Κοκκινίδη.
Πρόκειται για ένα διώροφο αρχοντικό οικοδόμημα, μάλλον του 19ου αιώνα, ιδιοκτησίας κάποιου εύπορου Τούρκου της εποχής, ίσως και του πασά-διοικητή των Χανίων,γεγονός που μαρτυράει και η μεγαλοπρέπεια της εξωτερικής εμφάνισης του κτιρίου.
Εισερχόμενοι μέσα στην οδό Κοκκινίδη, υπάρχει μια στοά μήκους δέκα μέτρων που σε οδηγεί προς το εσωτερικό μέρος του συγκροτήματος
Αναμφίβολα το Σαράι του Πασά είναι ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της πόλης των Χανίων, σίγουρα πρόκειται για κάποιο ιστορικό χώρο με μεγάλη σημασία για τα τεκταινόμενα της Κρήτης στην όψιμη Τουρκοκρατία επειδή τότε η Χαλέπα ήταν το διοικητικό κέντρο όχι μόνο των Χανίων, αλλά και της Κρήτης.
Άλλωστε όλες οι λεγόμενες Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής είχαν τις διπλωματικές τους αποστολές και τα προξενεία τους, εγκατεστημένα στη Χαλέπα.
Σήμερα το κτίριο είναι ανακαινισμένο από τον ιδιοκτήτη του, χωρίς να έχει χάσει διόλου από την αίγλη και τη λαμπρότητα του παρελθόντος.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν τραβήχτηκαν την Κυριακή 6 Απριλίου 2014.
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου