Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Το παλιό Ξενία

Ένα από τα πολλά φημισμένα ξενοδοχεία του ΕΟΤ Ξενία στεκόταν πάνω στη Δυτική Τάφρο των Ενετικών τειχών της πόλης των Χανίων μέχρι το 2006, όταν και αποφασίστηκε η κατεδάφιση του ιστορικού ξενοδοχείου με σκοπό την ανάδειξη της Δυτικής Τάφρου και του εκεί ευρισκόμενου προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε και του επιπρομαχώνα Σάντα Καταρίνα.
Άλλωστε ήταν παράνομο το κτίσμα εφόσον βρισκόταν πάνω σε αρχαιολογικά και όχι μόνο ευρήματα, ενώ είχε σταματήσει από καιρό τη λειτουργία του το ξενοδοχείο.
Σήμερα ότι έχει απομείνει είναι η εγκαταλελειμένη πισίνα επί της ακτής Κανάρη και τα παλιά αποδυτήρια.
Οι εικόνες εγκατάλειψης της πισίνας είναι τραγικές και αποκαρδιωτικές, όπως και των διπλανών εγκαταστάσεων που αποτελούν κατάλυμμα για πολλούς άστεγους αλλοδαπούς.
Πρόσφατα η κυριότητα της πισίνας και των αποδυτηρίων πέρασε από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα στη δικαιοδοσία του δήμου Χανίων.
Ελπίζουμε σε μια μελλοντική ανάπλαση της πλατείας Τάλω εκεί που βρίσκεται η πισίνα και σε ένα αξιοπρεπή ευπρεπισμό της με περισσότερο πράσινο και ελεύθερους χώρους αναψυχής.
Ο χώρος εκεί έχει κυριολεκτικά τα χάλια του αποτελώντας μια παραφωνία για την όμορφη πόλη μας, που καλό είναι να ανατραπεί και να αποκτήσει επιτέλους η συγεκριμένη περιοχή λίγη ομορφιά και αρχοντιά, από εκείνη που απέπνεε κάποτε λόγω της ύπαρξης του Ξενία.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν περιέχουν την πισίνα και τα αποδυτήρια του τέως Ξενία και τραβήχτηκαν την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου