Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Άγιος Κωνσταντίνος - Νέα Χώρα















Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι ο μεγαλύτερος ενοριακός ναός της πόλης των Χανίων καθώς εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες ενός αρκετά σεβαστού αριθμού πιστών.
Βρίσκεται στη συνοικία της Νέας Χώρας στην ομώνυμη πλατεία, καλύπτοντας μια περιοχή 20.000 κατοίκων, καθώς η Νέα Χώρα θεωρείται η πολυπληθέστερη και πιο πυκνοκατοικημένη συνοικία των Χανίων.
Ξεκίνησε η κατασκευή του στις 14 Σεπτεμβρίου 1906 και ολοκληρώθηκε το 1915 με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται την Πρωταπριλιά εκείνης της χρονιάς.
Έχει χτιστεί σε ρυθμό βασιλικής με πέντε κλίτη, από τα οποία , ο πρόναος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Κωνσταντίνο, το δεξιό στον Τίμιο Σταυρό, το αριστερό στον Άγιο Δημήτριο, το βόρειο στον Άγιο Γεώργιο και το νότιο κλίτος στην Αγία Κυριακή.
Έγινε επέκταση του ναού τη δεκαετία του '50 λόγω των αυξημένων αναγκών σε πιστούς με την προσθήκη δύο κλιτών.
Ο ναός γιορτάζει στις 21 Μαϊου ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όταν και πανηγυρίζει ολόκληρη η Νέα Χώρα, ενώ τιμώνται και τα υπόλοπα κλίτη στις αντίστοιχες ημερομηνίες.
Εξυπηρετεί τη Νέα Χώρα από την οδό Πειραώς μέχρι τον Κλαδισό ποταμό, την περιοχή Συνοικισμός εκεί που στεγάζονται οι διοικητικοί του ΟΤΕ, την οδό Μανουσογιαννάκηδων μέχρι το Φράγκικο και το Πανελλήνιο.
Έχει έκταση 500 τ.μ., καθιστώντας αδύνατη την εξυπηρέτηση μιας τόσο μεγάλης περιφέρειας, οπότε πάρθηκε η απόφαση να χτιστεί άλλος ένας ενοριακός ναός στη Νέα Χώρα, η Αγία Αικατερίνη στις δυτικές γειτονιές της συνοικίας που θα καλύπτει την περιοχή από την οδό Κουστογέρακου ως τον Κλαδισό.
Επίσης παρακείμενα από τον ναό βρίσκεται το πολιτιστικό κέντρο του ναού η λεγόμενη Κωνσταντινουπολειάδα, λειτουργώντας εργαστήραι βυζαντινής μουσικής, αγιογραφίας, κοπτικής και ραπτικής, δανειστική βιβλιοθήκη, ενισχυτική διδασκαλία για μαθητές, αθλοπαιδιακό πάρκο, εργαστήριο υπολογιστών, ενώ φιλοξενεί διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και διαλέξεις με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο του δήμου Χανίων.
Το πολιτιστικό κέντρο ανηγέρθη τον Ιούλιο του 1995 και ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 1997.
Συμπλέοντας με τις τραγικές οικονομικές καταστάσεις της εποχής μας η ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου συμμετέχει στα συσσίτια της πόλης των Χανίων προσφέροντας μερίδες φαγητού σε άπορους και όχι μόνο πολίτες που δεν μπορούν να βρουν τα προς το ζην.
Άντλησα τις πληροφορίες για το ιστορικό υπόβαθρο του ναού από εδώ:
http://2dim-chanion.chan.sch.gr/ag_konstantinou.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου