Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Τούρκικο νεκροταφείο

Σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της πόλης των Χανίων, στα Παχιανά βρίσκεται ένα παρατημένο και σχεδόν άγνωστο στους περισσότερους Χανιώτες παρκάκι με το χαρακτηριστικό τοπωνύμιο Τούρκικο νεκροταφείο.
Από χρόνια εγκαταλελειμένο και αφημένο στην τύχη του και στις ιδιωτικές καταπατήσεις, ο μικρός αυτός χώρος αναψυχής αποτελεί, ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου μέσα στα τσιμεντένια τέρατα που έχουν κατακλύσει τη συνοικία.
Η έκταση του πάρκου ανέρχεται στα 700 τ.μ. στη συμβολή των οδών Ελλωτίας και Μανδηλαρά, το οποίο ανακαινίστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή μέσα στο καλοκαίρι, αν και για χρόνια όλες οι δημοτικές αρχές των Χανίων, αδιαφορούσαν τόσο για την ευπρεπή και αξιοπρεπή συντήρηση της παιδικής χαράς για την ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και στα καλέσματα και ψηφίσματα διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής για ιδιωτική καταπάτηση και εκμετάλλευση του πάρκου από ιδιώτες με την αρρωγή του δήμου.
Συγκεκριμένα το 2004 διανοίχθηκε από το δήμο Χανίων ένας δρόμος πλάτους 3 μέτρων, που χωροταξικά ανήκε στο πάρκο, άρα στην ευρύτερη περιουσία του δήμου για να πηγαίνουν στο σπίτι τους δύο κάτοικοι, ενώ είχαν πρόσβαση και από εναλλακτικό δρόμο.
Με άλλα λόγια ο δήμος Χανίων χάρισε ουσιαστικά μεγάλο μέρος από την έκταση του πάρκου σε 2 ιδιώτες, για να φτιαχθεί ένας υποτιθέμενος δρόμος προς εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων ατόμων, με λεφτά τα οποία πληρώνουμε όλοι μας.
Βεβαίως σήμερα ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται ως ιδιωτικός χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων τους.
Από πληροφορίες που άντλησα από το ίντερνετ παλαιότερα, το μουσουλμανικό νεκροταφείο των Χανίων είχε μεγάλη έκταση καταλαμβάνοντας όλο το σημερινό κέντρο της πόλης από την οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη ως τη Νέα Χώρα και από τα Νέα Καταστήματα μέχρι το δημαρχείο και τη σημερινή κλινική Γαβριλάκη.
Ο λόγος που είχε τόσο μεγάλη έκταση είναι επειδή οι μουσουλμάνοι χρησιμοποιούν έναν τάφο για κάθε νεκρό.
Η αρχή του τέλους για το νεκροταφείο ήρθε το 1911 με την οριοθέτηση του σχεδίου της πλατείας των Νέων Καταστημάτων που πραγματοποιήθηκε το 1923 με την αποχώρηση των Τουρκοκρητικών κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Το 1932 ολοκληρώθηκε η ανέγερση όλων των Νέων Καταστημάτων (σημερινή πλατεία 1866), και έγινε εξωρραϊσμός της πλατείας από το δήμο Χανίων με δαπάνη 1 εκατ. ευρώ.
Για τους ελάχιστους μουσουλμάνους που είχαν απομείνει στα Χανιά βρέθηκε ένας μικρός χώρος τότε, το σημερινό παρκάκι που κρατά ακόμα την ονομασία τούρκικο νεκροταφείο.
Αν και έχει μετατραπεί σε πάρκο υπάρχει ακόμα και σήμερα, ένας μικρός τάφος με τσιμεντένιο οβελίσκο εντός του πάρκου.


Ακολουθούν φωτογραφίες από το Τούρκικο νεκροταφείο στα Παχιανά.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου