Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Αγία Κυριακή - Χαλέπα

Μια πανέμορφη και σχετικά άγνωστη γωνιά της πόλης των Χανίων είναι η παραλιακή τοποθεσία της Αγίας Κυριακής, βορειοανατολικά του κέντρου στη συνοικία της Χαλέπας.
Η Αγία Κυριακή βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της πόλης των Χανίων, γειτνιάζει με τα ιστορικά Ταμπακαριά όπου βρίσκονται τα παλιά βυρσοδεψεία δέρματος και αποτελεί την παραθαλάσσια προέκταση της αρχοντικής και τέως αριστοκρατικής συνοικίας της Χαλέπας.
Πήρε το όνομά της από τη μικρή εκκλησούλα-τέως ερειπωμένη μονή της Αγίας Κυριακής που βρίσκεται δίπλα στην παραλία, παραπέρα στη βραχώδη πλαγιά υπάρχουν μερικά λαξευμένα καταφύγια από παλιότερες εποχές, ενώ το όμορφο σκηνικό συμπληρώνουν το γραφικό ψαρολίμανο με τις βαρκούλες, η βοτσαλωτή παραλία με άπλετη θέα προς το Κρητικό πέλαγος και μερικές συστάδες από αλμυρίκια.
Ο ναός είναι μονόχωρος, ενσωματωμένος στο βράχο και χτίστηκε κάπου στο 1510.
 Εκεί μόνασε ο Ιερεμίας Τσαγκαρόλας, που υπήρξε κτήτορας και δημιουργός της μετέπειτα μεγάλης μονής της Αγίας Τριάδας, στο Ακρωτήρι Χανίων. 
Το μοναστήρι είχε σπουδαία θέση μεταξύ των υπόλοιπων ορθόδοξων μοναστηριών, είχε 20-30 μοναχούς και μεγάλη περιουσία με αμπελώνες, σιταροχώραφα κι ελιές.
Εδώ υπάρχουν και κάποια πολύ γραφικά ταβερνάκια με σπέσιαλ ψαρομεζέδες, ίσως τους καλύτερους στα Χανιά.
Είναι μια από τις πιο ήσυχες και απόμερες, παράλληλα γραφικές περιοχές της πόλης των Χανίων.
Ακολουθούν φωτογραφίες από την περιοχή, Κυριακή 6 Απριλίου 2014.

 Η παλαιά μονή της Αγίας Κυριακής που ονομάτισε την περιοχή.







Η λαξευμένη βραχοπλαγιά









Η βοτσαλωτή παραλία.










Το γραφικό ψαρολίμανο της Αγίας Κυριακής.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου